TUI Kantoor Rijswijk (artikel 9) 72 DPITijdens de renovatie van het hoofdkantoor van TUI in Rijswijk is het hele gebouw, zoals dat in technisch jargon wordt genoemd, gestript. Alle technische ruimten zijn leeggehaald, Celsius Benelux heeft een compleet nieuw gebouwautomatiseringssysteem (ComfortKey©) geïnstalleerd, er zijn nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst, de ruimten zijn voorzien van klimaatplafonds, er is nieuwe verlichting met Dali-daglichtregelingen aangebracht, er zijn CO2-sensoren geïnstalleerd en er zijn zogenoemde Variabele Volume Boxen (VAV’s) geïntegreerd.

Variabele Volume Box (VAV)
De kwaliteit van de lucht in een ruimte wordt bewaakt door de CO2-sensor. Wanneer deze een verhoogd CO2-gehalte meet, wordt er door de VAV meer verse lucht in de ruimte toegevoerd.

Extra licht
Ook het licht in het gebouw wordt in feite op eenzelfde wijze geregeld: niet meer dan nodig is. Vooraf wordt de gewenste hoeveelheid lux, met name voor het werken aan de bureaus, bepaald en vastgelegd. De daglichtregeling in ComfortKey© houdt vervolgens automatisch bij of extra licht nodig is of niet. En als dat zo is, regelt zij de verlichting aan de raamkant en de tegenoverliggende muur- of gangzijde afzonderlijk, maar wel in relatie met elkaar. Het licht aan de raamzijde zal eerder dimmen dan de verlichting aan de gangzijde. Dankzij de dimfunctie kan de regeling per ruimte zorgen voor precies de juiste hoeveelheid additionele licht: niet minder, maar zeker ook niet meer.

Snel handelen bij brand
Met de koppeling van de brandmelders in ComfortKey© wordt tegemoetgekomen aan een belangrijke wens van TUI. Binnen no time kan de gebouwbeheerder zien welke brandmelder een alarm geeft en kan hij snel handelen. Uiteraard is de brandinstallatie zelf niet gekoppeld aan het gebouwautomatiseringssysteem: dat is niet toegestaan. Maar het visualiseren van de meldingen zal het verkrijgen van een goed overzicht en het daadkrachtig handelen zeker versnellen.