Vrije foto OCC 08092017

Het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) biedt vanaf 2020 onderdak aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Dans- en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium. In het ontwerp liggen vier grote zalen met een capaciteit van 200 tot 2.500 bezoekers naast elkaar, met daar omheen een ring van lesruimten en muziekstudio’s.

Meerwaarde
Het nieuwe OCC komt op de plaats waar voorheen het Ministerie van Justitie heeft gestaan.

Directeur Theo Smulders van Celsius Benelux is uiteraard zeer blij met, voor wat betreft gebouwbeheer, de toekenning van het project aan zijn organisatie. ‘Het is een zeer fraai gebouw dat straks beeldbepalend zal zijn voor dat deel van Den Haag. Het is een complexe installatie waarmee wij onze meerwaarde als system integrator kunnen laten zien.’

Realisatie
Het complex wordt gerealiseerd door bouwcombinatie Cadanz, dat gevormd wordt door de bouwbedrijven Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Beide bedrijven ressorteren onder de VolkerWessels-vlag. Inmiddels is de bouw van start gegaan. De fundering wordt momenteel gerealiseerd. De bouw wordt strak gevolgd door het projectbureau, dat tegenover de locatie is gevestigd.

Uitdagingen
OCC kent voor Celsius Benelux vele uitdagingen. Het systeem is IP-gebaseerd, inclusief de Dali-lichtregeltechniek en alle in- en naregelingen. Behalve prijstechnisch, is ook gelet op de complexiteit van de techniek, gekozen voor Celsius Benelux. Theo Smulders: ‘We zijn vrij vroeg in de bouwfase bij dit project betrokken. Dat betekent dat we – Homij Technische Installaties (VolkerWessels) en wij – de puntjes op de i van het bestek kunnen zetten. Daarmee profiteert het project optimaal van onze kennis en ervaring op het gebied van gebouwbeheer.’

DBM
Steeds meer opdrachtgevers zoeken naar innovatieve manieren om bouwprojecten minder complex en kostbaar te maken. Die vinden zij in nieuwe bouwmethoden, maar ook in vernieuwende contractvormen.
Met een slimme overeenkomst kunnen aannemer en opdrachtgever hun risico’s en kosten aanmerkelijk verkleinen. Het DBM-contract (Design-Build-Maintain) wordt dan ook steeds vaker ingezet door opdrachtgevers.

Ook het OCC kent een dergelijke contractvorm. Dat betekent dat service en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar wordt neergelegd bij een van de partijen. Theo Smulders hoopt dat, voor wat betreft het gebouwbeheersysteem, dat Celsius Benelux dat contract krijgt. ‘Er is straks geen andere partij die de techniek van het systeem beter kent dan wij. Die kennis is voor optimale service en onderhoud broodnodig. Bovendien hebben wij met Control Energy Services een uitstekend en alom geprezen servicebedrijf binnen onze gelederen.’

Planning
Het 54.000 vierkante meter tellende project (inclusief fietsenkelder) zal in 2020 in gebruik worden genomen. Celsius Benelux start in september 2017 met de engineering van het project, dat zoveel mogelijk prefab wordt voorbereid. In de tweede helft van het volgend jaar zal de realisatie starten.