Zwembad De Wetering Artikel 4 72 DPIZonde om die warmte te laten wegvloeien
Het hergebruik van de warmte van het afvalwater is een van de maatregelen die in het nieuwe gebouwautomatiseringssysteem zijn ondergebracht. Celsius Benelux heeft hiervoor gezorgd, in opdracht van Optisport, exploitant van een groot aantal gemeentelijke zwembaden, en uitvoerder Strukton.

Renovatie
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie van dit zwembad, dat een wedstrijdbinnenbad, een inpandig doelgroepenbad en een buitenbad heeft. Inmiddels is de renovatie voor het grootste deel afgerond en is de nieuwe installatie in gebruik genomen.

Luchtbehandelingskasten
De werkzaamheden van Celsius Benelux bestonden uit het vervangen, dan wel vernieuwen van de regeltechniek van een zestal luchtbehandelingskasten, en de implementatie van ComfortKey©, het gebouwbeheersysteem van Celsius Benelux.
Michiel Gemke, hoofd afdeling Softwareontwikkeling van Celsius Benelux, was direct betrokken bij het project De Wetering. Hij legt uit hoe het hergebruik van het warme afvalwater tot stand komt, een techniek die Celsius Benelux eerder heeft toegepast in zwembad De Octopus in Amersfoort.

Afvalwaterbassin
‘Als het zwembad in bedrijf is, wordt het badwater van bovenaf door de verschillende lagen van het filter gevoerd en wordt aan de onderzijde naar het zwembad teruggebracht. Als het filter wordt schoongemaakt, wordt de omgekeerde weg gevolgd: water wordt van onderaf door het filter gestuwd, al het vuil komt los en wordt met dit water afgevoerd. Voorheen werd het geloosd op het riool. Nu wordt het opgevangen in een speciaal hiervoor te bouwen afvalwaterbassin. Met behulp van pompen wordt het afvalwater door een warmtepomp gestuwd. Daar geeft het afvalwater zijn warmte af aan het suppletiewater dat natuurlijk veel kouder is.’
Al met al gaat het per ‘spoelbeurt’ om enkele kubieke meters water, verwacht Michiel Gemke. ‘Zonde om die warmte zomaar te laten wegvloeien. Deze techniek bespaart veel stookkosten.’

Zonnepanelen
De twee gasgestookte ketels waarvan De Wetering gebruik maakt, zijn vervangen door nieuwe exemplaren. Hun werk wordt nu voor een deel overgenomen door een groot aantal zonnepanelen, die op het dak van zwembad De Wetering zijn geplaatst.
Michiel Gemke: ‘Een deel van de energie die deze pv-panelen leveren, wordt gebruikt voor warm tapwater voor de douches en de schoonmaak. De overige energie wordt ingezet voor het zwemwater: eerst voor de verwarming van het buitenbad, en als die op temperatuur is ook voor het binnenbad. Al met al zal de besparing die De Wetering op de energiekosten weet te realiseren, behoorlijk kunnen oplopen.’